Het Groninger Paard

Betrouwbaar, nuchter en veelzijdig:
dat is het Groninger paard!

Het Groninger paard heeft een rustig temperament en is voor alles inzetbaar. 

Het Groninger paard is er ook voor u!

Het Groninger paard is een zwaar gebouwd warmbloedpaard met drie goede basisgangen.
Het is een zeldzaam, maar veelzijdig ras met een fijn karakter. 

Met het Groninger paard kunt u dressuren, springen, mennen en buitenrijden. Het Groninger paard heeft een rustig temperament en is voor alles inzetbaar. Door zijn veelzijdigheid is het Groninger paard bij uitstek een paard waar het hele gezin plezier aan beleeft. De paarden zijn betrouwbaar en willen graag voor u werken. Ook voor paardenliefhebbers die minder tijd hebben om te trainen, is het Groninger paard een prima keuze. Dankzij het goede karakter van onze Groninger paarden, kunt u zelfs na een paar dagen niet rijden gewoon opstappen en wegrijden! 

Zwaar warmbloedpaard

Het Groninger paard is een zwaar warmbloedpaard met drie goede basisgangen: de stap is ruim en energiek, de draf is vlot en economisch er is sprake van een voldoende goede galop. Groninger paarden kunnen langdurig grote werkprestaties leveren en hebben een goede gezondheid. De minimale stokmaat na het 3e levensjaar is 1.60m voor hengsten en 1.57m voor merries. Groninger paarden groeien over het algemeen lang door en zijn pas laat volgroeid.

Favoriete kleuren binnen de populatie zijn (donker)bruin en zwart met geringe witte aftekeningen. Andere kleuren komen ook voor, maar zijn minder algemeen. 

De volgende omschrijving van het Groninger paard is opgenomen in de statuten van onze vereniging: "Een zwaar, lang gelijnd warmbloed paard met een krachtige bouw, een sprekend hoofd, een gespierde middellange hals, voldoende schoft die soepel overgaat in een niet te lange sterke rug, een tamelijk schuine schouder, een brede en diepe zwaar gespierde romp, ronde welving der ribben, een zwaar ontwikkelde achterhand, massief beenwerk met platte pijpen en ruime harde voeten. Het temperament is gelijkmatig en toch voldoende levendig. Het paard is sober en werkwillig".

Zeldzaam ras

Er zijn nog steeds relatief weinig Groninger paarden. Het ras heeft daarom officieel een status als zeldzaam huisdierenras. Voor het behoud van het Groninger paard, wordt onze vereniging waar mogelijk geholpen door de Stichting Zeldzame huisdier rassen.   

Voor alles inzetbaar

Het Groninger paard kan worden ingezet als sportpaard, recreatiepaard of gezinspaard.
Groninger paarden zijn veelzijdig, betrouwbaar en willen graag voor u werken.
Het Groninger paard is een paard waar veel mensen plezier aan beleven!

Dressuur 

Het Groninger paard heeft soepele, ruime gangen en is makkelijk te beleren. Groningers zijn daardoor heel geschikt voor de dressuur. Verschillende Groninger paarden lopen Z- niveau of hoger. Ook diverse hengsten die ter dekking staan of hebben gestaan, hebben heel goed gepresteerd in de dressuursport. Dit geldt bijvoorbeeld voor de hengsten Falko, Farao, Floryan, Eendracht, Loek, Ramires, Orbaldo II en Erik-T. 

Springen

Bij een aantal stammen en diverse Groninger hengsten zijn duidelijk springgenen aanwezig. Verschillende Groninger paarden presteerden op nationaal niveau in de springsport. Een goed voorbeeld is de bekende Troongravin Anna, die door Jan Maathuis in de sport werd uitgebracht. Hengsten als Gerlinus, Lancelot, Marengo, Noorder- kroon, Romiro en Upperten sprongen zelf klasse Z (1.30 m.) of hoger. Hun nafok kan in de meeste gevallen ook een goede sprong maken. De belangstelling voor het springen met Groninger paarden groeit.

Aangespannen

Aangespannen rijden wint aan populariteit. Het Groninger Paard is hiervoor heel geschikt door zijn werklust, betrouwbaarheid en economische bewegingen. Het ras heeft bovendien een groot uithoudingsvermogen. Van oudsher was de Groninger een prima koetspaard; tegenwoordig spannen zowel recreatieve menners als wedstrijdmenners dit paard met veel plezier in. Vanwege het gewillige karakter en rustige temperament van Groninger paarden, rijden minder ervaren menners er zo mee weg. Tegelijkertijd kunnen wedstrijdmenners in de ring een span presenteren dat opvalt door kleur, uitstraling en een mooi front. Dat Groninger paarden prima menpaarden zijn blijkt onder meer uit de staat van dienst van de hengst Meinhold. Deze Groninger hengst liep met Ton Kruithof op internationaal niveau in de mensport. 

Recreatie

Natuurlijk hoeft u geen wedstrijdambities te hebben om te genieten van uw Groninger. De paarden lenen zich uitstekend voor lange buitenritten, af en toe een sprongetje, dressuur in de rijbak thuis of een aangespannen ritje met familie of vrienden.

Levend erfgoed

Het Groninger paard is een historisch waardevol ras. Vereniging Het Groninger Paard is dan ook regelmatig aanwezig op evenementen die aandacht besteden aan ons levend erfgoed. Doordat paarden voor de landbouw en transport vroeger werkwillig en betrouwbaar moesten zijn, blinkt het Groninger paard uit in veelzijdigheid en een braaf karakter. 

Af en toe worden Groninger paarden nog hobbymatig ingezet voor boomslepen of het ploegen van akkers bijvoorbeeld. Ze worden echter vooral ingezet in diverse takken van sport en recreatie. Dat was wel eens anders: de Groninger geschiedenis beschrijft een paard dat vroeger met name werd gebruikt voor landbouw en transport. Deze gebruiksdoelen vereisten eigenschappen zoals braaf, werkwillig, uithoudingsvermogen, houding en front. Die eigenschappen maken het Groninger paard nog steeds tot een fijn en veelzijdig gebruikspaard. Op diverse evenementen gedurende het jaar besteed Vereniging het Groninger paard aandacht aan het Groninger paard van nu, maar ook aan het Groninger paard van vroeger: oude tijden herleven op evenementen zoals de Open Monumentendag Hermans Dijkstra, Historische Dagen Landgoed Verhildersum of de tradtionele koetsentocht in Slochteren. Houd de agenda van het Groninger paard in de gaten voor actuele evenementen!

Tekst en foto's met dank aan het Groninger Paard

Liefhebber & fokker van

Groninger Paarden

& kleinschalige pensionstal