Paarden

Hoe het begon...

2007-2010

Odessa & Wilma @Horse Event Deurne  Odessa  (Model Preferente merrie Groningerpaard) was het eerste paard hier bij ons op Vredenheim. We hadden toen volbloed Arabier Lyza ook al maar zij stond destijds nog in Rolde bij mijn ouders of tussen de koeien op de boerderij van mijn broers. Beide merries kregen in 2008 een veulen. Het hengstveulen van Odessa, Casper v. Sander, is verkocht, als 8 jarige terug gekocht en daarna weer verkocht, een 2de kans voor hem!  En Luna, dochter van Lyza is uitgebracht op L2 niveau en heeft oefencrossen gelopen en daarna heeft zij een super nieuw plekje gekregen.  Een jaar later kreeg Lyza wederom een merrieveulen genaamd Ezyra v. Sir Scandic. Deze merrie is in eigendom van Dadette Flokstra en is inmiddels braaf ingereden en is geregeld terug te vinden in de dressuurring. In 2011 heeft Lyza haar laatste veulen gekregen van Valerio Ibn Eternity. Een droom van mijn vader en mij om eens een volle arabier te fokken. Hier werd Sharif ibn Valerio uit geboren. Hij is met jaar beleerd en later verkocht.  Arabier Lyza met Luna als veulen 2008

Tussen door in 2010 kwam Macho Polo, als 3 jarige goedgekeurd voor de dekdienst bij het Groninger Paard en na 4 dekseizoenen, menig aangespannen rit, goede resulaten in de dressuuring en beste nakomelingen verkocht naar Florida USA. Eind 2010 kwam ook KWPN merrie  Leontien  bij ons op stal. Na een metamorfose is zij aardig opgeknapt en een jaar later hadden we een prachtig hengstveulen van Uphill, Hilton. Hij is inmiddels verkocht en heeft een super plek gekregen in Laag Soeren. 

2011-2014

Indy v. Obelisk 2014In 2013 waren Odessa en Leontien beide drachtig van de KWPN hengst Obelisk. Odessa is op 24 april bevallen van een prachtig zwart merrieveulen genaamd Indy. Leontien bracht een mooie donkerbruine hengst genaamd Ivano. In het najaar zijn Leontien en Ivano samen verkocht omdat er besloten werd om alleen door te fokken met de Groninger paarden. In 2014 is Hesta van familie Kalk bevallen van Macho zijn eerste veulen, Marco. Marco heeft zowel regionaal als nationaal een mooie 1ste premie gekregen en is daarna verkocht naar Duitsland waar hij samen met zijn half broer Markies van de Hamsterborg. Marco loopt inmiddels in het 4 span voor de wagen samen met oa. Landfurst. Odessa heeft in 2014 van Landos af Hvarre een prachtig hengstveulen gebracht. Hij heeft het super gedaan op de keuring, wat een gangen. Het advies is om hem hengst te houden, hij is inmiddels ook goedgekeurd voor de dekdienst van het Groninger Paad. Omdat de vraag naar Groningers het afgelopen jaar hoger was dan het aanbod en wij natuurlijk graag met onze eigen hengst wilden fokken hebben we eind 2014 en begin 2015 twee merries aangekocht. 

2015-2018

Texelien v. Test

Texelien (v. Test) is een fokmerrie, niet beleerd wel een aantal veulens op de wereld gezet. Een pracht dier om te zien, echt genieten. Zij heeft het eerste jaar helaas geen veulen gekregen maar heeft dit dubbel en dwars goedgemaakt in 2017 door Maximus van Vredenheim (v. Macho Polo) . Dit prachtige hengstveulen is bijna een exacte kopie van zijn moeder. Hij werd zowel regionaal als nationaal kampioen. Evenals moeder merrie Texelien. Door het vertrek van Macho naar Amerika is voor het dekseizoen 2017 gekozen voor de zoon van Macho, Maistro Polo. Eind maart/begin april verwachten we de eeste spruit. 

Indira van de Klompenmaker v. Orbaldo IIDaarna hebben we Indira vd Klompenmaker gekocht. Een vrij jonge helemaal groene merrie. Indira is in 2016 bevallen van Maico van Vredenheim. Een mooi voskleuring hengstveuelen (v. Macho Polo) welke op de nationale keuring op 1A mocht gaan staan. Indira is beleerd en is super braaf onder het zadel. Ze heeft al heel wat kilometers gemaakt, dressuur, leuke tochten en ritten en een kür op muziek samen met Odessa op de Nationale in 2016, winnaar zadelrubriek Nationaal 2015 en meerdere oefencrossen. Zij is de eerste merrie welke drachtig is van Macho's diepvriessperma en in juni 2018 verwacht zij haar veulen. Aangezien we zelf nog geen merrieveulen van Macho hebben mogen fokken hopen we toch echt dat dit nu gaat lukken, en geen vos zou ook mooi zijn. Maar eerst moet de jonge telg maar eens levend en gezond terwereld komen. 

Odessa heeft in de tussentijd ook absoluut niet stil gezeten. Zij heeft inmiddels 7 veulens ter wereld gebracht: 
2008 Casper (Cassie) v. Sander (gelders)
2010 Macho Polo (Macho) v. Gerlinus (gronings) 1A Regionaal en Nationaal en Veulenkampioen 2010. Later goedgekeurd dekhengst GRP. 
2013 Indyra (Indy) v. Obelisk (gelders) 1D Regionaal ivm rijpaardtype, beste beweging. 
2014 Lanzo B v. Landos af Hvarre (gronings) Regionaal 1D, Nationaal 1C. Later goedgekeurd dekhengst GRP.
2015 Sanne B v. WV Saron (gelders) Nationaal 1C. 
2016 Femke B v. Fambo (gronings) Nationaal 1G. 
2017 Lance B v. Lancelot (genenbank gronings) Nationaal 1B (naast Max op 1A). 

Bertje / BerlindaIn 2016, voordat bekend werd dat Macho verkocht zou worden zijn er nog 2 fokmerries aangekocht. Berlinda (Excellenzie T x Archimedes) en Meta (Experiment x Pygmalion). Helaas bleken beide merries niet geschikt voor de fokkerij. 

Meer geluk hopen we te hebben met de zilverappelzwarte (koffievos) dame Orlinde 2011 v. Orbaldo II mv. Brandt. Ze is nog jong, onbeleerd maar wel 2 veulens gehad bij haar vorige eigenaresse (Fierlinde CH v.Fawago CH silver bay merrieveulen 2015  & Dior-Linde CH v. Khalvin Khlein KpM classic champagne merrieveulen 2016). We hopen meer van haar te kunnen laten zien en horen in de toekomst. 

Orlinde v. Orbaldo II mv. Brandt

Liefhebber & fokker van

Groninger Paarden

& kleinschalige pensionstal