Dekgeld € 500,- inclusief BTW, exclusief:
* verzendkosten  € 35,50 ex 7,46 btw =  € 42,96 per keer,
* eventueel stalgeld op dekstation en
* inseminatie kosten bij versturen en op locatie.

Bij gust ontvangt u 150,-retour of u kunt in het volgend dekseizoen tegen betaling van € 250,- opnieuw uw merrie laten dekken volgens de in dat jaar geldende dekvoorwaarden.  Bij een gust blijvende merrie dient de merriehouder een gustverklaring van de dierenarts af te geven aan Wilma Brinkman (wilmabrinkman@hotmail.com) voor 1 oktober van dat jaar.

Het dekseizoen loopt van april tot september.

Er zijn 3 mogelijkheden om uw merrie te laten insemineren (onderstaand nog onder voorbehoud):

1)   Het is mogelijk om met de merrie naar Dekstation De Schoone Weide in Ansen (Drenthe) te komen en daar gelijk het verse sperma te laten insemineren. Deze mogelijkheid gaat onze voorkeur naar uit aangezien de merrie vers (onverdund) sperma geïnsemineerd krijgt. Dit vergroot het slagingspercentage aanzienlijk. Het sperma wordt direct na het opvangen verwerkt en geïnsemineerd door het dekstation, op dekstation insemineren is bij het dekgeld inbegrepen.

2)   Is dit niet mogelijk dan wordt het sperma per koerier (Hippo Xpress) verzonden naar het gewenste adres in de buurt van de merriehouder. Daar dient de merriehouder zelf het sperma te laten insemineren. De kosten voor het verzenden en het insemineren zijn voor rekening van de merriehouder. De kosten van het verzenden zijn € 35,50 excl. btw per zending. De kosten voor het insemineren zijn op te vragen bij uw eigen dierenarts of bij een hengstenstation in de buurt.

3)   Het dekstation komt, indien de afstand haalbaar is, dit besluit het dekstation zelf, 3 x bij u aan huis het sperma insemineren. De kosten zijn € 100,- bovenop het dekgeld, deze zijn volledig voor rekening van de merriehouder (na 3 keer gelden er reiskosten).

Het dekgeld en eventuele overige kosten dienen binnen 14 dagen na facturatie te worden voldaan.

De hengstenhouder (Wilma Brinkman 06-52090634) dient tijdig op de hoogte te worden gebracht van het tijdstip van de te verwachte eisprong. Indien mogelijk 1 of 2 dagen in het voren. U kunt ook contact opnemen met Obbe van der Weide (06-53751411) van dekstation de Schoone Weide voor doorgeven van de bestelling van sperma voor uw merrie.

Kosten die voortkomen uit te laat afbellen van de merriehouder zullen worden doorberekend.

LET OP:
Het houden van een Groninger hengst is meer goodwill naar het stamboek als dat het inkomsten oplevert. Dat is ook de reden dat de dekvoorwaarden wellicht anders zijn als dat u bij andere stamboeken gewend bent. Daarom kunnen wij ook niet garanderen dat, in dit geval Maximus van Vredenheim, altijd beschikbaar zal blijven voor de dekdienst. Ons doel is om het Groninger Paard helpen te behouden en er als hengstenhouder vooral niet bij in te schieten. Het is goed mogelijk dat Maximus na een aantal jaren verkocht of gecastreerd zal worden en daarmee niet meer beschikbaar zal zijn voor vers sperma. Wel zullen wij er zorg voor dragen dat er diepvriessperma van hem behouden wordt.

Tip/ Advies: 

Wij gaan er van uit dat u of uw veearts de merrie goed begeleid. Onder deze drachtigheidsbegeleiding gaan wij er vanuit dat de merrie regelmatig gescand wordt, dit om overmatige inseminatie of onnodige inseminatie te voorkomen. Vraag uw veearts naar de juiste gang van zaken en laat de merrie eventueel voor dat u begint met denken checken : of de baarmoeder schoon is, er geen cyste in de baarmoeder aanwezig zijn en hoe ver de cyclus is om het juiste moment van insemineren te bepalen.
Een goede voorbereiding is het halve werk!
Het komt wel eens voor dat een merrie niet over de vloeistof kan waarmee het sperma verdund wordt i.v.m. houdbaarheid voor verzending. Wij adviseren u dan om met de merrie bij de hengstenhouder te komen zodat er vers onverdund  sperma rechtstreeks geïnsemineerd kan worden. De merrie kan gedurende de cyclus bij de hengstenboer blijven staan. Voor vragen en/of opmerkingen over dit onderwerp, neem gerust contact met ons op. 

Liefhebber & fokker van

Groninger Paarden

& kleinschalige pensionstal